niedziela, 12 maja 2013

Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego czyli z mlecza


Jak zrobić taki miód?

Zaczynamy od znalezienia odpowiedniego, czystego ekologicznie miejsca. Kwiaty zbieramy na początku okresu ich kwitnienia czyli teraz właśnie jest najlepszy moment :) Do wykonania miodu potrzebujemy:
  • 500 kwiatów
  • 3 cytryny
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wody
Zebrane kwiaty rozkładamy najpierw na białym papierze, najlepiej na balkonie i czekamy kilka godzin aż większość owadów sobie z nich pójdzie ;) Następnie dokładnie je płuczemy, a cytryny obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy cytryny i zagotowujemy. Do gotującego się płynu wrzucamy kwiatki i całość gotujemy jeszcze na małym ogniu pod przykryciem około 15-20 minut (uprzedzam, że niezbyt przyjemnie to pachnie ;) ). Odstawiamy mieszankę na 12 godzin. 

Po tym czasie dokładnie odcedzamy kwiaty, do płynu dosypujemy cukier i gotujemy to około 1,5 godziny na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Znów odstawiamy powstały wywar na 12 godzin w chłodne miejsce. 

Ostatnią czynnością jest podgrzanie gotowego miodu i przelanie go do wyparzonych słoików. Zakręcone słoiczki odwracamy do góry dnem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia. W ten sposób zawekowane możemy przechowywać przez długi czas :)

Gotowy miód możemy używać do pieczenia (np pierników), smarowania pieczywa, naleśników, twarożku, słodzenia herbaty, a także jako syrop na kaszel i przeziębienie czy kurację wzmacniającą organizm. W smaku bardzo przypomina zwykły miód pszczeli i ma też taką właśnie konsystencję. Nadaje się oczywiście również na włosy :)) Wspaniale nawilża i odżywia. Tak jak zwykły miód możemy dodawać go do masek albo płukanek.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

mniszek lekarski posiada wiele zastosowań o których warto poczytać na stronie http://mniszeklekarski.pl/